Urheilubisnes on yksi yritysten markkinoinnin vanhimmista kanavista. Erityisesti entisaikaan television valtakaudella urheilijoiden peliasuja ja kentänreunuksia ovat koristaneet värikkäät logot ja mainokset.

Maailma on kuitenkin muuttunut. Ihmisten suhteet tavaroiden valmistajiin ja palveluiden tarjoajiin ovat muuttuneet henkilökohtaisemmaksi. Sosiaalinen media on luonut uuden mainoskanavan perinteisten kanavien rinnalle. Vaikuttajamarkkinointi on vienyt tilaa perinteiseltä brändimainonnalta ja totutulta urheilumainonnalta.

Vaikuttajien kautta viesti tavoittaa fanit ja seuraajat tehokkaasti. Monilla suomalaisilla urheilijoilla on käytössään valtava voimavara, jonka hyödyntäminen on jäänyt osin vaillinaiseksi. Mainostajat haluavat perinteisen peliasussa olevan logon sijaan enemmän vuorovaikutusta urheilijalta. Esimerkiksi sosiaalinen media antaa loistavan kanavan urheilijan oman brändin rakentamiseen ja vuorovaikutukseen fanien kanssa.

Urheilijan arvot ja brändi kohtaavat yritysten kanssa

 

Moni urheilija ei kuitenkaan välttämättä ymmärrä Instagramin ja kasvojensa todellista markkina-arvoa. Heille päätyötä on urheilu, ja näin sen kuuluukin olla. Kuitenkin viikottainen parin tunnin panostus somen maailmassa tuo urheilijan työtunnille kovan tuoton. Jo muutamilla tuhansilla aktiivisella ja sitoutuneella seuraajalla voidaan merkittävästi kerätä euroja urheilijoiden kassaan. Seuraajien määrää tärkeämpää on seuraajien sitoutuneisuus sekä sopivan kohderyhmän syntyminen.

Suomalaisten urheilijoiden brändi on pääosin erinomainen. Kaukana ovat ne ajat jolloin urheilijat vilisivät iltapäivälehtien lööpeissä dokausilloistaan. Nykyään urheilijat ovat rautaisia ammattilaisia, joiden elämäntavoista monilla maallikoilla olisi opittavaa. Firmat haluavat samaistua urheilijan kovaan työhön, tinkimättömään treenaamiseen ja hienoihin saavutuksiin. Samaan aikaan yritykset ovat entistä tarkempia vaikuttajien arvoista. Yrityksille yksi tärkein syy käytettävän vaikuttajan valinnassa on arvojen kohtaaminen. Suomalaisen pörssiyhtiön arvot kohtaavat monen urheilijan arvomaailman kanssa. Tämä synnyttää luontevan pohjan pitkälle ja tuottoisalle yhteistyölle.

Urheilija, älä ole liian nöyrä

 

Suomalaiset kunnioittavat nöyryyttä ja urheilijat ovat kokemukseni perusteella poikkeuksellisen nöyriä. Tämä koskee myös vaikuttajamarkkinoinnin hinnoittelua. Monille voi olla epämiellyttävää tai vaikeaa pyytää asianmukaista korvausta yhdestä someen tehtävästä päivityksestä, vaikka päivityksen tosiasiallinen arvo mainostajalle on merkittävä. Monet brändit pyrkivät aggressiivisesti tarjoamaan vaikuttajille yhteistyötä pelkällä tuotevaihdolla. Tästä seuraa kaksi asiaa.

  1. Urheilijat eivät hyödy taloudellisesti ja menettävät potentiaalisen maksavan yhteistyökumppanin koko toimialalta.
  2. Yksittäisten urheilijoiden tuotevaihtoyhteistyöt laskevat koko markkinan hintatasoa.

Työstä kuuluu maksaa kohtuullinen korvaus ja moni yritys on sen valmis maksamaan. Asuntolainaa ei lyhennetä lähettämällä pankille urheilujuomaa.

Pienistä puroista kasvaa suuri virta

 

Monien urheiluyhteisöjen ajatuksissa on ollut keskittää käytettävissä oleva aika suurempien kokonaisuuksien sopimiseen. Tässä ei ole mitään väärää. Moni pienempi tulonlähde jää kuitenkin urheilijoilta tätä kautta hyödyntämättä. On olemassa valtavasti yrityksiä, jotka voisivat tehdä nelinumeroisella summalla yhteistyötä urheilijan kanssa, mutta vaivan vuoksi tämä ei välttämättä urheiluyhteisöjä innosta. Siinä missä muutama tuhat euroa on pieni summa isoille toimijoille, on se merkittävä summa suomalaiselle urheilijalle. Tämä lisäsumma voi mahdollistaa monelle täysipäiväisenä urheilijana toimimisen.

Kyseisten yhteistyökumppanuuksien saaminen edellyttää kuitenkin kovaa systemaattista työtä. Meillä OCMG Nordicilla työn määrä on pyritty pienentämään urheilijalle mahdollisimman vähäiseksi.

Jaakko Lehtonen
Asiakassuhdepäällikkö, urheilu

 
Jaakko Lehtonen urheilumarkkinointi urheilusponsorointi vaikuttajamarkkinointi yksilöurheilu