Janne Puhakka uskoo jääkiekkomaailman olevan aiempaa valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille – “Jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa”

 

Avoimesti homoseksuaalisuudestaan puhuva entinen ammattilaisjääkiekkoilija Janne Puhakka uskoo, että lajikulttuuri Suomessa ja ulkomailla on muuttunut, eikä rasismia tai homofobiaa enää hyväksytä kopissa ja kaukalossa. EA SPORTSin kanssa tehdyn yhteistyön myötä Puhakka haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta jääkiekkopiireissä ja kannustaa nuoria lajin pariin omina itsenään.

 

TPS:n ja Tapparan välisen neljännen liigafinaalin yhteydessä eilen sai ensinäytöksensä Janne Puhakan, Liigan ja EA SPORTSin yhteistyössä tuottama, inkluusiota ja diversiteettiä kiekkomaailmassa juhlistava videoesitys. Painamalla tästä pääset katsomaan videon. OCMG Nordic on toiminut yhteistyön vaikuttajamarkkinointitoimistona toimiessaan Janne Puhakan managerina.

 

Suomen juniorimaajoukkueita vuosina 2010–2015 edustanut ja yli 100 ammattilaisottelua Mestiksessä, Liigassa ja Ranskan Ligue Magnusissa vuosien 2015–2018 aikana pelannut Puhakka kertoi ensimmäisenä suomalaisena miesjääkiekkoilijana julkisesti homoseksuaalisuudestaan lokakuussa 2019. NHL-jääkiekkoliigassa vastaava historiallinen hetki koettiin vuonna 2021, kun Luke Prokop kertoi avoimesti homoseksuaalisuudestaan ensimmäisenä NHL-sopimuksen tehneenä aktiivipelaajana.

 

“Olin onnellinen kun luin kyseisen uutisen. Kuulin edellisenä päivänä, että seuraavana päivänä eräs pelaaja tulisi ulos kaapista. Ajattelin aluksi, että se on vain huhu, mutta kun se tapahtui, olin iloinen. Hän on varmasti hyvä tienraivaaja”, Puhakka kommentoi Prokopin ulostuloa.

Pelko esti ulostulon uran aikana

Jääkiekkomaailmassa homoseksuaalisuutta pidettiin pitkään tabuna. Avoimen keskustelukulttuurin edistämiseksi Puhakka on tehnyt kuluvana kautena yhteistyötä urheilupelibrändi EA SPORTSin kanssa. Videolla Puhakka kertoo, ettei uransa aikana uskaltanut tulla homoutensa kanssa julkisesti ulos, koska asiaan liittyi erilaisia pelkoja koskien niin joukkuekavereiden ja muiden ihmisten suhtautumista kuin myös mahdollisia negatiivisia vaikutuksia uraan, perheeseen ja parisuhteeseen.

 

Tavallaan olen aina ollut onnellinen siitä, kuka olen, mutta jääkiekkomaailmassa on ollut myös paljon turhautuneisuutta, ettei ole voinut olla oma itsensä. Toivoisin, että etenkään nuorien ei tarvitsisi kokea niitä samoja pelkotiloja, joita minulla on joskus ollut, ja että ulostuloni myötä uusia ihmisiä löytäisi tämän lajin pariin”, Puhakka kertoo videolla.

 

Jääkiekkopiireissä esiintyneeseen homofobiseen nimittelyyn hän ei alkujaan puuttunut aktiivisesti, vanhempana kylläkin.

Nuorempana siihen jopa lähti mukaan. Ei oikein osannut määritellä omia arvoja saatikka seistä niiden takana. Oli helpompaa mennä massan mukana, vaikka se tuntui pahalta ja väärältä. Myöhemmin vanhempana en lähtenyt siihen mukaan ja saatoin jopa uskaltaa kyseenalaistaa kyseiset nimittelyt”, hän sanoo.

 

Puhakan oman kokemuksen mukaan nuorempi sukupolvi ei juurikaan enää käytä homo-sanaa haukkumismielessä. Hän on myös optimistinen sen suhteen, että jääkiekkomaailma on nykyisin valmiimpi avoimesti homoseksuaaleille pelaajille niin Suomessa kuin ulkomailla. Kaapissa olevia urheilijoita hän haluaa kannustaa kuuntelemaan itseään ja puhumaan aiheesta rohkeasti läheisille tai kenelle tahansa turvalliselle ihmiselle.

 

Se on helpommin sanottu kuin tehty, mutta jälkikäteen ajateltuna en näe esteenä puhua asiasta myös kopissa muiden pelaajien kanssa, jos siltä tuntuu”, Puhakka toteaa.

 

Syrjintä kitketään keskustelulla ja seuraamuksilla

 

Tärkeimpänä konkreettisena tekona syrjinnän kitkemiseksi jääkiekkopiireistä Puhakka näkee avoimen keskustelukulttuurin sekä oikeanlaiset seuraamukset homofobisista kommenteista.

 

Minusta on hienoa, että EA SPORTS haluaa edesauttaa kulttuurin muutosta ja sen edistämistä. EA SPORTSilla on iso näkyvyys monissa lajeissa ja varmasti tälläkin projektilla saadaan lisää hyvää tehtyä. Monesti minulta kysytään, mitkä ovat konkreettisia asioita, joilla asioita voidaan viedä eteenpäin ja tämä on hyvä esimerkki siitä”, Puhakka sanoo.

 

EA SPORTSin ja Liigan kanssa yhteistyössä toteutetulla videolla esiintyy Puhakan lisäksi muita urheilumaailmasta tuttuja henkilöitä, kuten Siim Liivik, Elina Gustafsson, Camilo Miettinen, Annina Rajahuhta, Emmi Rakkolainen ja Rami Ruohonen.

 

“Jos ajatellaan urheilua, jossa tähdätään huipulle ja haetaan maksimisuoritusta, pitäisi siellä olla mahdollisimman vähän taakkaa harteilla. Se, että joutuu piilottelemaan itseään, on kauhea taakka. Ymmärrän, että se voi varmasti tuntua todella pelottavalta tulla ulos kaapista tai kopista, mutta et voi tehdä mitään parempaa, kuin olla itsellesi rehellinen ja sitä kautta myös muille. Kannustan siihen täydellä sydämellä”, Gustafsson sanoo videolla.

 

Osana yhteistyötä EA SPORTSIN kanssa Puhakka on suunnittelut myös videolla näkyvän EA SPORTS x Janne Puhakka pride-teemaisen peliasun.

 

Lataa tästä linkistä valokuvat: Paina tästä

Lataa tästä linkistä video: Paina tästä